Borůvky
z jižních čech
"...přírodní potravina, která
vám prospívá..."

Borůvkové Recepty

1. Borůvkový koláč s perníkem

Potřebujeme: 16 dkg tuku, 15 dkg cukru, 50 dkg polohrubé mouky, 2 žloutky, 1 prášek do pečiva, 1/3 l mléka, 1,5 l borůvek, 1/2 lžičky soli, perník, cukr, skořici, citronovou kůru

Jak na to: Utřeme tuk a postupně přidáváme cukr se žloutky, potom po lžících mléko, mouku, sůl a citronovou kůru. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na plech pokrytý pečicím papírem (asi 1 cm vysoko), na ně nasypeme borůvky, posypeme strouhaným perníkem smíchaným s cukrem a skořicí nebo místo perníku posypeme drobenkou.

2. Nadýchané ovocné řezy

Potřebujeme: 4 vejce , 1 hrnek moučkového cukru, 1 a 1/4 hrnku hladké mouky, 1 lžíci solamylu, 1/4 kostky rozehřátého másla a asi 1/2 kg borůvek, jahod nebo malin

Jak na to: Do tuhého sněhu z bílků zašleháme cukr. Postupně vmícháme žloutky, po lžících mouku, solamyl a nakonec vychladlé rozehřáté máslo. Pekáč s vyšším okrajem vymažeme a vysypeme strouhankou. Těsto poklademe ovocem a pečeme asi třicet minut ve středně vyhřáté troubě.

3. Tvarohové knedlíky s borůvkami

Potřebujeme: Těsto: 250 g tvarohu, 1 celé vejce, 1,5 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce strouhanky, trocha soli
Omáčka: borůvky, 1 dcl vody, cukr, 1 lžíce másla, 1 lžička solamylu

Jak na to: Zpracujeme těsto, pokud je řidší, přidáme strouhanku. Necháme 20 minut odležet a pak děláme kulaté knedlíky, neplníme. Vaříme 3-5 minut podle velikosti knedlíku, po uvaření dáme na talíř, rozpůlíme a polijeme borůvkovou omáčkou.
Borůvková omáčka: borůvky dáme do kastrolu, podlijeme vodou, osladíme dle chuti a přivedeme k varu, přidáme máslo, v hrníčku rozmícháme solamyl s vodou a omáčku zahustíme.

4. Borůvkový koláč

Potřebujeme: Rozpočet na 10 kusů: 1/4 kostky droždí, 50 ml vlažného mléka, 200 g polohrubé mouky, (a mouka na tvarování), 1 lžíce cukru, 2 lžíce másla, 1 vejce, špetka soli. Na náplň: 175 g čerstvých nebo zmražených (nerozmražených) borůvek, 1-2 lžíce cukru, 2 lžičky škrobové moučky. Kromě toho: 1 žloutek, 1 lžíce moučkového cukru.

Jak na to: Droždí rozmícháme s mlékem. V mouce uděláme důlek, do něj nalijeme mléko s droždím, poprášíme moukou a cukrem, přikryjeme a necháme přibližně 10 minut vzejít. Přidáme ostatní suroviny do těsta, vše prohněteme a přikryjeme. Na teplém místě necháme asi 45 minut kynout na dvojnásobný objem. Z vykynutého těsta utvoříme kouli a vyválíme ji do kruhu o průměru přibližně 20 cm, nebo ji stlačíme dlaní. Položíme na plech vyložený papírem na pečení. Utvoříme úzký okraj. Přikryjeme a necháme ještě jednou kynout přibližně 15 minut. Troubu předehřejeme na 225 ºC. Borůvky smícháme s cukrem a škrobovou moučkou a položíme na střed koláče. Okraj koláče ještě trošku dotvoříme a potřeme rozkvedlaným žloutkem. Pečeme asi 15 minut na nejspodnější poloze trouby. Před podáváním koláč posypeme moučkovým cukrem.

5. Borůvkové tiramisu

Potřebujeme: 2 balíčky dětských piškotů, 2 velké (400 g) bílé jogurty, borůvková marmeláda

Jak na to: Do dortové formy naskládáme piškoty, na ty nalijeme vrstvu jogurtu, tu potřeme marmeládou, opět naskládáme piškoty, nalijeme jogurt a potřeme marmeládou, na kterou naskládáme poslední vrstvu piškotů. Zakryjeme alobalem, zatížíme (např. položíme na alobal 1 kg cukru) a necháme do druhého dne ztuhnout v ledničce. Máme-li, můžeme místo marmelády použít čerstvé nebo kompotované borůvky.

6. Žahour

Na borůvkovou omáčku na knedlíky potřebujeme 500 g borůvek, 60 g cukru, 15 g škrobové moučky, 1/8 l mléka, 20 g másla. Cukr pokropíme asi 2 lžícemi vody a přivedeme do varu. Když pění přidáme borůvky a necháme přejít varem. Přidáme máslo, zalijeme mlékem ve kterém jsme rozmíchali škrobovou moučku. Povaříme, omáčka má být zahoustlá. Podáváme ji k lívancům, palačinkám, přelíváme s ní kynuté knedlíky.

7. Borůvky zavařené jako žahour

Potřebujeme: 5 kg borůvek, 1 kg cukru, 250 g másla, 200 g polohrubé mouky

Jak na to: Borůvky rozvaříme s cukrem, máslem a polohrubou moukou. Vaříme do husta, naplníme do sklenek a zavařujeme 20-30 minut při 80 ºC. Podáváme jako omáčku na kynuté knedlíky...

8. Kokosová bábovka s borůvkami

Potřebujeme: 350 g polohrubé mouky, 230 g moučkového cukru, 160 g másla nebo Hery, 3 vejce, 250 g měkkého tvarohu (ve vaničce), 1 kypřící prášek, hrst kokosu, mléko podle potřeby, cca 2dc, jak kdy, záleží na velikosti vajíček, 3 hrsti borůvek

Jak na to: V míse ušlehejte žloutky s cukrem a máslem, přidejte tvaroh, pak kokos a mléko. Postupně vmíchejte mouku s kypřícím práškem a pak ušlehané bílky. Na závěr vmíchejte borůvky. Dejte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte 45 min při teplotě 160 ºC.

9. Borůvkový perník

Potřebujeme: 500 g polohrubé mouky, 250 g cukru moučka, 2 vejce, 2,5 dcl mléka, můžete namíchat s jogurtem, 4 lžíce medu, lžíce kakaa, 1 prášek do perníku, 1 menší oloupané, nastrouhané jablko, 3 hrstky borůvek, mohou být i mražené

Jak na to: Smíchejte cukr, vejce, máslo, med, kakao, nastrouhané jablko a ušlehejte. Pak střídavě přidávejte mouku a mléko a kypřící prášek do perníku. Jako poslední vmíchejte borůvky. Perník, takhle vylepšený je velmi chutný a už jej bez borůvek nepeču. Tak jako u předešlého receptu, mohou být borůvky také mražené.

10. Borůvky v listovém županu

Potřebujeme: 200 g listového těsta, 6 lžic borůvek, 40 g krupicového cukru, 40 g másla, hladká mouka na vál, máslo na potření, krystalový cukr na posypání

Jak na to: Těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 3 mm a vykrojíme z něj osm koleček. Borůvky nasypeme do misky, přidáme krupicový cukr a rozpuštěné máslo a promícháme. Do středu každého kolečka dáme hromádku borůvek, okraje těsta zvedneme a nad náplní je důkladně přitiskneme a spojíme k sobě. Koláčky položíme spojem dolů na plech vyložením papírem na pečení, který jsme potřeli máslem. Ve středu každého koláčku prostřihneme nůžkami tři malé otvory, koláčky potřeme navrchu vodou, posypeme krystalovým cukrem a upečeme při 200 ºC do zlatova.

Ke koláčkům je výborné přidat kopeček našlehané husté smetany nebo bílého jogurtu.

(c) 2010 Copyright Lukáš a Jana Nechanických, Všechna práva vyhrazena.